kanizsahubertus
kanizsahubertus
Fejléc
HUBERTUS VADÁSZTÁRSASÁG NAGYKANIZSA
 
BEJELENTKEZÉS 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü 
 

LINKEK

 

!!!Videók!!

 

Látogatók

 

Linkajánló

Google PageRank

bannmercsere

 VEESUAL.HU">http://www.veesual.hu">VEESUAL.HU Linkajánlás Kereső

számláló

toplista

 

Magyar Honlap LinkekLinkgyár linkkatalógus link hirdetés linkgyűjteményMagyar Vadász Portál Hun-Web LinkekWYW Directory Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

 

 

Linkkatalógus Linkek Infraszaunáink Partnerei WYW Globál Directory

  

StatCounter - Free Web Tracker and Counter

 

A Tiroli Álláskereső minden olyan álláskeresőnek tud seígteni az ausztriai munkában, aki beszél németül legalább alapfokon és szakács, felszolgáló, szobalány munkakörök érdeklik.

 
Érdekességek 

A koronglövészet alapjai – videósorozat

MEGJELENÉS DÁTUMA

2012. 05. 15.

ROVAT

Korongvadászat

SZERZŐ

gunmagazin.hu

VADÁSZLAP

 

 
Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a koronglövészet. A sportág nem csak a sportlövők körében népszerű, hiszen kitűnő lehetőséget nyújt egy eredményes apróvadvadászatra való felkészüléshez is.

A háromrészes sorozatban Szabó Zoltán APSI instruktor ad ízelítőt az angliai gyökerekkel rendelkező oktatási rendszerről.

 

1. rész

2. rész

3. rész

 

 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

A vad zsigerelése, nyúzása és darabolása


Nem minden vadfajta kerül téli bundájában a konyhánkra. ĺgy hát, a hús elkészítésének első szakasza a nyúzás. A nagyvad esetében (hazánkban a gímszarvas, a dámszarvas, az őz, a muflon és a vaddisznó), kint, az elejtés helyszínén, ezt megelőzően megtörténik egy rituálé: a tiszteletadás az elejtett vadnak, a vadász eredményének elismerése (a "töret" átadása), majd a zsigerelés.

A zsigerelés alatt a vad belső szerveinek az eltávolítását értjük, melynek természetesen szintén megvannak az illemszabályai:

A vezető, a tiszteletadás és a gratuláció után, felajánlja és lehetővé teszi a sikeres vadásznak, hogy az általa elejtett vadat saját maga zsigerelje.

Amennyiben ezt a vadász nem vállalja, a zsigerelést a kísérő végzi el.

A vadásznak, az ilyen esetekben megfelelő magatartást kell tanúsítania:

- a zsigereléshez segítséget kell nyújtani; - tisztázni kell, hogy a vadász igényt tart-e a belsőségből járó vadászrészre; - fel kell ajánlania a segítséget a vad felrakásában, elszállításában, egyebekben; - nem illik a kísérőt a zsigereléskor otthagyni, a segítséget elmulasztani, beleszólni a zsigerelő munkájába, kritizálni, okoskodni.

A zsigerelést lehetőleg még az elejtés helyén végezzük el, hogy a gyorsan romló (bomló) belső szerveket mihamarabb eltávolítsuk. Zsigereléskor soha ne siessünk, de határozott, körültekintő mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne csináljunk a természetből "mészárszéket".

A lőtt vadat fordítsuk a gerincére, két hátsó lábára lépjünk rá, hogy munka közben ne zavarjanak.

Két ujjal csípjük fel a bőrt a hasfalon és óvatosan vágjuk ki, folytassuk a vágást hátrafelé a végbél irányába. A medencecsont magasságában először csak a húst vágjuk át, majd a csontot.

Igyekezzünk minél pontosabban középen vágni, mert a medencecsont közepe porcos, itt könnyebb átvágni. Idősebb állatnál ez egyre csontosabb, de a közepe még mindig porcos.

Ezután a keletkezett nyíláson benyúlva a fej irányába végigvágjuk a hasfalat (az alábbi képen jól látszik, hogyan kell a kést vezetni, hogy ne sértsük meg a belső szerveket), a mellkas csontot és a nyakat egészen a garatig.

 


 A nyelőcsövet a garatnál vágjuk át, bontsuk ki, majd hátrafelé húzva, a rekeszizom átvágása után húzzuk ki a testből a belső szervekkel együtt.

 A végbelet vágjuk ki. 

 Emeljük meg a vadat a két mellső lábánál és a vért hátrafelé csurgassuk ki a testből.

 Válaszuk szét a zsigereket, belsőségeket. A szívet vágjuk szét, hogy a kamrában, pitvarban ne maradjon vér. A nyúzással és a vad feldarabolásával folytatjuk a munkát, amit már általában otthon végzünk el.

A hátsó lábon a csánk fölött vágjuk körbe a bőrt, majd a láb belső oldalán vágjuk fel a bőrt úgy, hogy az inak sértetlenek maradjanak.

 


 Ugyanezt a műveletet hajtsuk végre a másik lábon is. Ezt követően nem kell kötözgetéssel bíbelődni: a térdhajlat alá, a csont és az ín közé kampós végeivel be kell csúsztatni a nyúzófát mindkét oldalon és a vadat megfelelő magasságra már fel is lehet akasztani.

Felakasztás után a hátsó lábak kibontásával folytassuk a munkát.

 Nyúzásnál fontos, hogy a bőrt a segítő kezünkkel mindig feszítsük meg! A hús és a bőr találkozási vonalánál vágjunk.

A törzs lefejtésével haladjunk tovább. A csánkig bontsuk ki az mellső lábakat, ugyanazzal a technikával, mint a hátsó lábaknál.

 Bontsuk ki a nyakat, majd megfelelő helyen vágjuk le a fejet.

 Vágjuk le a lábakat úgy, hogy ujjainkkal tapogassuk ki az ízületet, tegyünk egy vágást, feszítsük meg az ízületet, majd vágjuk át.

 A lövés helyét vágjuk körbe és távolítsuk el.

A nyúzás ezzel kész, következik a darabolás.

Először a két mellső lábat vágjuk le a lapockával együtt.

 Ezután a bordák mögött vágjuk be a hús a gerincig, majd a gerinc mellett haladva válaszuk le a bordákat. Egészen a bordák tövénél vágjunk, mert a borda is porcal kapcsolódik a gerinchez, itt könnyebb átvágni. Ha nem sikerül megtalálni a porcos részt, nagyon jó szolgálatot tesz a vastag, nehéz penge, amit bárdként is használhatunk.

 Ez a művelet könnyebben megy, ha először a kés hegyével végigkarcoljuk a bordacsontokat a gerinc mentén, mintegy előre bejelölve a későbbi vágás irányát.Ezután a hátsó combok leválasztása következik. Akasszuk le a lábat a húskampóról és hátrafelé feszítsük meg. Az ízületi tokot átvágva válaszuk le a combot.

 A combról vágjuk le a hátsó lábat, szintén az ízületnél, az első lábaknál leírt (bemutatott) módon. Ugyanígy járjunk el a másik oldalon is.

Ezután vágjuk kisebb darabokra a gerincet, tetszés szerint. Először a gerinchúst vágjuk körbe, majd roppantsuk meg a gerincet, ezután vágjuk át teljesen. Őz esetében csak félbe szoktuk vágni. (Forrás: Magyar Túlélő Portál topic "Vadölő" írása és Szűcs "mikarta" Róbert fotói felhasználásával)

Nagyobb vadnál, mint például a szarvas, a darabolást az előző technikák alkalmazásával, a következő példa szerint is végezhetjük:

 A darabolást követően, a húsokat csapvíz alatt jól megmossuk, majd tiszta ruhával leszárítjuk.

A mai, korszerű világban, a vad tárolását megkönnyíti a fagyasztóláda. Egyszerűen, a húsdarabokat, belsőségeket műanyag tasakokba rakjuk, lehetőleg vákuumozva a tasakokat leforrasztjuk és címkéket ragasztunk rájuk a szükséges feliratokkal: vadfajta, elejtés dátuma, testrész.

A vadnyúl nyúzása és darabolása

A lőtt vadnyulat sokan néhány napig állni hagyják a bőrében, hogy a húsa puhuljon, de a vad különleges íze miatt is, hogy az fokozottan érvényesüljön. Ehhez azonban figyelembe kell venni az időjárást. Fagypont feletti időben egy-két napról lehet szó, természetesen hűvös, szellős helyen tárolva. Fagypont alatt teljesen más a helyzet. A vadat több napon át is, szellős helyen a bőrében tárolhatjuk.

A nyulat hátsó lábainál fogva felakasztjuk úgy, hogy hasi részével felénk lógjon. A nyúzást a hátsó lábaknál kezdjük az előzőekben leírt módon, majd a bőrt erős mozdulatokkal lehúzzuk. Nem feltétlenül szükséges a bőrt a hason felhasítani. A levágott fejet, lábakat a szárnyasvadnál nem szoktuk felhasználni, a nyúl esetében viszont, kiváló savanyú leves készülhet belőle. A lövés roncsolta részeket vágjuk ki. Az előzőekben leírtak szerint elvégzett nyúzást és darabolást követően a húst bő vízben - lehetőleg csap alatt - többször is megmossuk.

A nyúzással és darabolással, a vadhúst előkészítettük a tároláshoz, pácoláshoz, puhításhoz és a sütéshez, főzéshez, pároláshoz.

*********************************************

A sörétlövés hatása a vadra
A sörétlövésnek a vadra gyakorolt hatása elsősorban nem életfontosságú szervek károsításán, roncsolásán alapszik, mint a golyólövés.
Abból adódik, hogy egyidejűleg több söréttalálat éri a vad testfelületét, tehát a vad testébe egyidejűleg több sörétszem csapódik be. A túl közelről leadott sörétlövés esetén a lövés roncsoló hatása érvényesül az életfontosságú szervekben és az izomzatban, ennek következtében a lőtt vad használhatatlanná válik. A sörétes puskával tehát nem célszerű olyan lövésre törekedni, különösen ha hasznos vadról van szó, amely pusztán a roncsoló hatás alapján öl. A sörétlövés azonnali ölő hatása - életfontosságú szervek károsítása nélkül is - azon alapszik, hogy a testfelületbe egyidejűleg több helyen becsapódó sörétszemek a test felületén levő idegvégződések közül számosat károsítanak, miközben mozgási energiájukat hatalmas ütésként közvetítik a test felületére. A becsapódó sörétszemek jó része áthatol a bőrön és a bőr alatt legfeljebb néhány cm mélyen megállapodik. Azok a sörétszemek azonban, amelyek puha testfelületen csapódnak be, mélyebbre hatolnak és életfontosságú szervet is károsíthatnak.

Kellő számú és energiájú sörétszem becsapódása kimúlással járó sokkhatást idéz elő a vadban. Ugyanez következik be akkor is, ha a sokkhatással egyidejűleg életfontosságú szerv is károsodott. Amennyiben a sokkhatás elmarad (pl. a sörétszemek csekély száma vagy csekély mozgási energiája miatt), de életfontosságú szerv károsodik, akkor a vad kimúlása, a károsodott szerv jellegétől függően, azonnal vagy rövid időn belül bekövetkezik. Ha a találat sem a sokk kiváltásához nem elegendő, sem pedig életfontosságú szervet nem károsít, a vad sebesülten elmenekül, és sorsának további alakulása a sérülés jellegétől függ. Általában a nagyméretű sörét okozta sebzés kevésbé hajlamos a gyógyulásra, mint az apró sörété. A kellő sokkhatás kiváltásához szükséges sörétszám a vad testfelületének függvénye. A keresztben menekülő, tehát teljes testfelületet mutató, kifejlett fogoly teste kb. 90 cm2, a fácáné és a tőkés récéé kb. 180-190 cm2, a kifejlett nyúlé kb. 550 cm2.

A testfelület nagysága, bizonyos határok között, azt is meghatározza, hogy mekkora söréttől várhatunk kellő számú és energiájú találatot. A nagy átmérőjű sörét szórásából ugyanis a kistestű vad könnyen kimaradhat. Hiába képvisel tehát ez esetben a nagy sörét kellő energiát, találati valószínűsége csekélyebb, mint a kisebb sörété. A nagytestű vadra alkalmazott apró sörét találati energiája viszont, a nagyobb számú találat ellenére, kisebb lehet a szükségesnél. A kis testfelületű vadra tehát a találati szám és energia szem pontjából legeredményesebben a 12-es, a közepes testű vadra a 10-es, a nagyobb testűre a 8-as sörétet használhatjuk. Tudjuk, hogy a sörétek becsapódási energiája részben nagyságuknak (tömegüknek) a függvénye. Nézzük meg tehát azt, hogy az említett nagyságú sörétből hánynak kell becsapódnia a vad testébe a sokkhatás kiváltásához. A kis testű (fogoly) apróvadba 3-5 szem 12-es, a közepes testű (fácán) apróvadba 4-5 szem 10-es, a nagyobb testű (nyúl) vadba pedig 5-7 db 8-as sörétnek kell becsapódnia a sokkhatás eléréséhez. Tudjuk azonban azt is, hogy a sörét becsapódási energiája a távolság növekedésével jelentkező sebességcsökkenés következtében mérséklődik. 

Meg kell tehát nézni azt is, hogy az említett számú és nagyságú sörétek milyen távolságig rendelkeznek a sokk kiváltásához szükséges becsapódási vagy találati energiával. Azt tapasztaljuk, hogy a maximális távolság 12-es sörét esetében 45 m, 10-es és 8-as sörét esetében pedig 50 m. E sörétnagyságoktól a gyakorlatban nem célszerű lényegesen eltérni, mivel vagy a találati energia, vagy a találati szám lesz kevés a sokkhatás kiváltásához. Hogy a söréttalálat hol éri a vadat, annak a sokk kiváltása szempontjából viszonylag kisebb a jelentősége. A test elülső és középső harmada azonban idegvégződésekkel sokkal dúsabban van ellátva, ezért, különösen a nagyobb testű apróvadra, a lövést feltétlenül a test elülső harmadára adjuk le.

A kellő hatás eléréséhez a sörétnek oly keménynek kell lennie, hogy a szőrzetet és a tollazatot, valamint a bőrt átüsse anélkül, hogy nagyon ellapulna. Az ellapulás annyira lecsökkenti az átütőerőt, hogy a lövés nem éri el a kívánt hatást, a túl puha sörét pedig még a bőrt sem üti át. A sokkhatás kiváltása szempontjából igen fontos követelmény az is, hogy a sörétek csaknem egy időben csapódjanak be. Ha ugyanis a sörétraj a nagy távolság miatt túlzottan elnyúlik, és a sörétek egymás után érik az idegvégződéseket, a sokkhatás elmarad, a vad tehát a találat ellenére elvész. A kivételek közé tartozik csupán az az eset, amikor a nagy távolságról leadott lövés sörétszeme, életfontosságú szervet érve, terítékre hozza a vadat. Akik a roncsoló, a középre túlságosan összehordó, az erős lövési magú puskában, illetve a nagyméretű roncsoló sörétben bíznak és kételkednek a sokkhatás jelentőségében, azokat könnyen meggyőzhetjük álláspontjuk helytelenségéről. 

Vizsgáljanak meg néhány olyan vadat, amely a lövés hatására azonnal kimúlt. Lenyúzás, majd felbontás után megállapíthatják, hogy hol, milyen találat érte. Az esetek többségében azt fogják tapasztalni, hogy a sörétek nem értek életfontosságú szervet (agyvelőt, szívet, gerincvelőt stb.), hanem egy részük az izomzatban található meg, legfeljebb néhány cm mélyen. Ez azt bizonyítja, hogy a vad kimúlását sokk idézte elő. Az elmondottak alapján nyilvánvaló, hogy az eredményesség szempontjából jobb, ha valamivel kisebb lőtávolságra hatékony, minél egyenletesebben terítő puskát használunk, mint ha messze hordó, nagy százalékú puskát vennénk igénybe. Ha ugyanis a puska jobban terít, a sörétraj széléből is elegendő számú találat éri a vadat, még akkor is, ha némileg pontatlanul céloztunk. Lényegében ugyanez a helyzet a sörétnagyság tekintetében: legeredményesebben a vad testnagyságának megfelelő nagyságú söréttel vadászhatunk.

*******************************************************

A sörétlövés oktatása és tanulása

löljáróban le kell szögezni, hogy minden egészséges emberből. válhat eredményes lövő.
Persze nem mindenki lesz a sörétlövés tudományának kiváló mestere, olyan lövő azonban igen, aki eredményesen forgatja a puskát, akire a vadászaton számítani lehet. A lövészet, a vadászat tudományának elsajátításához jelenleg törvényes rendelkezéseink szerint be kell tölteni a 18. életévet. A sportlövészetet azonban fiatalabb korban is el lehet kezdeni, á puska iránti érdeklődés, különösen a fiúgyermekek körében, igen korán, már 4-5 éves korban jelentkezik. Célszerű, ha az érdeklődést már ekkor kielégítjük. Megmutatjuk a gyereknek milyen a puska.

Hátulról belenézhet a puska csövébe: elég tiszta-e, milyen csodálatosan tud ragyogni. Esetleg gyakorlótölténnyel egyszer-kétszer elcsettentjük vagy hagyjuk, hogy a gyerek elcsettentse. Közben megmagyarázzuk neki azt, hogy a puska nem játékszer, és ezért kell elzárva tartani. Ezzel kielégítjük a gyerek kíváncsiságát és megelőzzük, hogy felügyelet nélkül, illegálisan elégítse ki azt. Ebben a korban még egyéb kapcsolat a puska és a gyerek között nem engedhető meg. A törvényes rendeletek és szabályzatok értelmében minden olyan 18. életévét betöltött magyar állampolgár kérheti valamelyik vadásztársaságba való felvételét, büntetlen előéletű. 

Célszerű a sörétlövés elsajátítását a 18. életév betöltése után nyomban megkezdjük. A tanulás későbbi kezdésének hátrányai vannak, akadálya azonban természetesen nincs. Az egyik hátrány abból adódik, hogy a szervezet a kor előrehaladásával veszít rugalmasságából és alkalmazkodóképességéből. Ez vonatkozik a puskához való alkalmazkodásra is. Minél később kezdi tehát valaki a sörétlövés gyakorlását, annál kényesebb a tusa méretezésének a pontosságára. A másik hátrány, hogy a tanulás iránti fogékonyság az idő előrehaladásával ugyancsak csökken, bár szorgalmas gyakorlással kiküszöbölhető. Bizonyos mértékű testi fogyatékosság nem akadálya annak, hogy valaki eredményes sörétlövő lehessen. Ismertünk olyan vadászt, aki tőből hiányzó jobb keze ellenére is kiválóan lőtte a nyulat jobb vállról, a bal kezével. Különösebben éles szemre sincs feltétlenül szükség, annyi azonban mindenképpen szükséges, hogy a vadász a vadat kétséget kizáróan fel tudja ismerni, és a hátteret a veszélyeztetés szempontjából a rendelkezésre álló rövid idő alatt feltétlen fel tudja mérni. Az idegrendszeri adottságok elbírálásában leglényegesebb a reflexidők egyenletességének a kérdése. Vannak gyors reflexű, de ingadozó teljesítményű vadászok, vannak viszonylag lassú, de rendkívül egyenletes teljesítményt nyújtóak is. Legszerencsésebbek azok, akik gyors reflexűek ugyan, de amellett állandó teljesítményt tudnak nyújtani. Ezek képesek sportkörben és vadászaton egyaránt megbízható, nagy teljesítményre.

A lövő és természetesen a magunk elbírálására is igen alkalmas szempont az, hogy a lövésre a vad rendszerint tűzben marad-e. „tisztán" lőjünk-e, vagy az esetek többségében sebzetten elrepül, esetleg szárnyazva esik le. Erre mondjuk, hogy a vadász „megpiszkolja" a vadat. A jól megcélzott, vadászias távolságon belül, tűz alá vett vad helyben marad, nem kell keresgélni. Ha a vad sebzetten elrepül, akkor vagy felületesen céloztunk, vagy nem törődtünk a vadászias távolság (35-10 m) megtartásával, vagy nem elég fejlett még a távbecslési készségünk.

Egy másik szempont az eredményesség elbírálására a terítékre hozott, felvett vadak száma. Ha ezt a számot összevetjük a felhasznált patronmennyiséggel, elég megbízható mutató áll rendelkezésünkre. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy nem feltétlenül az a jobb lövő, aki 10 patronnal akár 10 vadat hoz terítékre azzal szemben, aki azonos körülmények között 30 darabot termelt, akár 60 lövéssel! Az első vadász csak az „igen jól jövő" egyedeket lövi, s közben kétszer annyit elenged, míg a másik, a vadászias távolságon belül, minden alkalmat kihasznál. A lövés elmulasztása is hibázás, mint a sportban. Meg kell tehát tanulni egy-egy lövéssel következetesen találni, majd meg kell tanulni duplázni - a második lövés rendszerint javítás legyen. Ezek után és ezen készségek birtokában külön meg kell tanulni tömeget lőni. Aki ezt a harmadik szintet is jól elsajátította, az már kiváló sörétlövő. 

Milyen magatartás kell a sörétlövés megtanulásához ?

A sörétlövés megtanulásához önbizalom, szorgalom és akarat szükséges. A tanulónak minden erejével és idegszálával a feladat végrehajtására kell összpontosítania. A teljes koncentráció szükségessége miatt kell a sörétlövés gyakorlását a koronglövő pályán kezdeni és nem a vadászterületen. Még a gyakorlott vadászon is eluralkodhat vadászat közben a vadászláz. Ennek hatására a vadász tudata balesetveszélyes mértékig beszűkülhet. Az önbizalmat ezért sportpályán való edzéssel kell fokozni, hogy a vadászláz fellépésének a lehetősége minimálisra csökkenjen. A sörétlövés elsajátításában alapvető követelmény a fegyelem! A balesetvédelmi előírásokat már a kezdetek kezdetén szigorúan meg kell tartani. Ha soha egyetlen lazaságot se tűrünk el, ez a magatartás vérünkké válik, a puska balesetmentes kezelése természetes tulajdonsággá érik anélkül, hogy erre a lövőnek figyelnie kellene. Nem lehet kellőképpen hangsúlyozni, hogy a sörétlövés végrehajtásának zökkenőmentes folyamata csak sok gyakorlással válhat készséggé. A tennivalókat olyan szinten kell tudni végrehajtani, hogy a részmozzanatok is mechanikussá váljanak. Ha egy részletkérdés csak egy pillanatra is elvonja figyelmünket, ez már elegendő arra, hogy a célt elhibázzuk. 

Mit kell előzetesen megtanulnia a kezdő sörétlövőnek

A lövéssel kapcsolatos ismereteket két fő részre oszthatjuk: elméleti és gyakorlati ismeretekre. Az elméleti előképzés vagy egyéni tanulás során a vadászjelöltnek feltétlenül meg kell tanulnia mindazt, amit a puskával és a lőszerrel kapcsolatban leírtunk. Az elméleti alapismeretek elsajátítása nélkül nem lehet szó gyakorlati képzésről. A mélyebbre ható ismeretek (pl. belső ballisztika, a lövés végrehajtásának különböző módozatai stb.) feldolgozhatók a gyakorlati oktatással párhuzamosan. A kapási mértékek alakulása a főbb mozgásirányok szerint pl. már kifejezetten a haladóknak szól és az eredmények finomítását szolgálja. Gyakorlati vonatkozásban a kezdőnek is ismernie kell az alapvető fogásokat (nyitás, zárás, töltés, ürítés). Meg kell tanulnia a puska szétszedését, összerakását, karbantartását, tárolásának, kezelésének előírásait. Nézetünk szerint ezért a mozgó célra való sörétlövés tanulását feltétlenül meg kell előznie az álló célra való golyólövés gyakorlásának. Használható erre a légpuska, amelynek óriási előnye, hogy olcsó. De megfelelő az 5,6 mm-es (22 LR) céllövő puska is. A cél az, hogy a kezdő elsajátítsa a célelemek tudatos alkalmazását. Meg kell ismernie a célelemeknek azt a helyzetét, ami a helyes találathoz nélkülözhetetlen. Hasonlóképpen fontos feladata a golyólövésnek, hogy a precíz célzást gyakoroltassa. A sörétlövés amúgy is lehetőséget ad a felületes célzásra, hiszen egy 50-100 cm-es átmérőjű sörétrajt kell i céllal összehozni. Ezért a golyólövést a későbbiek folyamán is rendszeresen gyakorolni kell, hogy fegyelmezett, gondos célzásra szoktasson. Végezetül nem utolsó szempont az sem, hogy a golyó lövés elsajátítása és gyakorlása során a kezdő megtanulja a lőfegyverrel való bánásmód és puskakezelés alapelemeit. A mozgó célra való sörétlövés elsajátítása, illetve oktatása két fő mozzanatra osztható. Az első mozzanatban össze kell hozni a lövőt a puskával, a másodikban pedig a puskával összehozott lövőt a céllal. 

A sörétlövő összehozása a puskával

A sörétlövőnek a puskával való gyors és pontos összehozását a tusa megfelelő méretezése teszi lehetővé, és a céirakapáskori mozdulatok gyors és pontos végrehajtása útján valósítható meg. Mivel a lövőt a tusa kapcsolja össze a puskával, döntő, hogy a tusa kellő gondossággal készüljön el, illetőleg megfelelően válasszuk ki, és ha kell, alakíttassuk. A mozgó vadra való lövés meglehetősen gyors cselekvéssorozatot kíván meg a lövőtől. Gondoljuk csak el, hogy a 60 km-es sebességgel haladó vad egyetlen másodperc alatt nagyjából 16 m utat tesz meg. Ha tehát azt akarjuk, hogy lövésünk eredményes legyen, két másodperc alatt végre kell azt hajtanunk, mert a 40 m-en túli távolság részben vadásziatlan, részben a lövés eredménye ilyen körülmények között mindinkább a lövőtől független tényezők szerint alakul. A puskát tehát rendkívül gyorsan kell vállunkhoz illeszteni, hogy maradjon elég idő a célzásra és a lövéssel kapcsolatos egyéb mozzanatok végrehajtására. Ha jól hozzánk szabott a tusa és kellően összeszoktunk vele, akkor a puska a másodperc töredéke alatt vállhoz kerül, és a célelemek a kívánt helyzetben vannak anélkül, hogy igazgatnunk, keresgélnünk kellene. Ha sok időt fecsérelünk el, sokat hibázunk, többnyire véletlenül, felületesen találunk.

 

 
Vadászati szabályzatok 
 
Naptár 
 

Holdfázis

 

Aktuális időjárás

Felhőkép
 
Tartalom

STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG    *****    Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK